Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Szablon pliku CSV dla zamówień sprzedaży
Od jakiegośczasu próbuję wdrożyć Odoo w firmie, w której pracuję. Próbuję zintegrować Odoo z selly i allegro, niestety jak dotąd z marnym skutkiem.
Czy jest jakiś sposób na automatyczne pobieranie zamówień/danych klientów? Czytam, szukam i jak dotąd nie znalazłam żadnej konkretniej podpowiedzi w temacie. Za każdym razem przy próbie importu CSV (zamówienie) widzę coraz to nowsze błędy i jak dotąd nie udało mi się zamieścić żadnego pliku z zamówieniem (między innymi brak klienta w bazie (choć jest), brak produktu w bazie, pusta wartość w kolumnie "partner_id" (?) i wiele innych - od błędnego formatu daty (tak, próbowałam ustawić ją kilkukrotnie) po najzwyklejszy błąd serwera).
Jak przygotować odpwoiedni plik CSV, aby uniknąć tych problemów? Szablony dla produktów klientów można znaleźć w samym odoo, niestety dla zamówień nic nie mogę znaleźć.
Można stworzyć moduł importu takiego pliku z poziomu kodu mamy dostęp do całego ORM i w bardzo przyjemny sposób rozwiążemy problem relacji między obiektami.
Najbardziej elegancko jest wykorzytać api powyższych sklepów i zrobić synchronizację, zamiast bawić się z generowaniem i importem plików. Samo odoo ma świetne api, które daje dużo możliwości integracji, z zewnętrznymi systemami, aplikacjami.
Poprawny import CSV zamówień faktycznie jest procesem doć trudnym. Wzorów, z tego co wiem, nie znajdziesz. Musisz zwrócić szczególną uwagę na wszystkie pola "wymagane" oraz na jednoznaczności wyboru/identyfikacji ID każdego rekoru w danym modelu. Bez nich żaden import sie nie uda. Kolejność importu: klient, produkty, zamówienie. Błędy, które opisujesz raczej interpretowałbym jako błędy przygotowania pliku csv a nie jako błedy samego systemu.
Innym sposobem jest przygotowanie odpowiednich "konektorów" programowych, lecz to także nie jest prosty proces.
Twoja odpowiedź
Spróbuj dać znacząca odpowiedź. Jeśli chcesz wypowiedzieć się na temat pytania lub odpowiedzi, po prostu użyj narzędzia komentowania. Proszę pamiętać, że zawsze można zrewidować swoją odpowiedź - nie ma potrzeby odpowiadać na to samo pytanie dwa razy. Także prosimy, nie zapomnij zagłosować - to naprawdę pomaga wybrać najlepsze pytania i odpowiedzi!
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 25.03.2017, 11:30 |
Oglądano: 2741 razy |
Ostatnia aktualizacja: 12.04.2017, 09:19 |