Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Cyklicznie powtarzane wpisy w kalendarzu - problem czasu
:)
Panowie, czy zwróciliście uwagę na problem czasu w przypadku "recurrent events" ?
Jeśli planujecie jakies wydarzenie i chcecie, żeby powtarzało się powiedzmy raz w tygodniu (Środa) o godzinie 9:00 przez następnych 50 tygodni, w międzyczasie następują dwie zmiany czasu i np godzina rozpoczęcia eventu przed 29 Marca jest 9:00 (poprawna) natomiast po 29 Marca zmienia sie o godzinę do przodu (10:00) co powoduje pewien "problem" ponieważ godzina rozpoczęcia eventu powinna być ta sama i analogicznie do przedstawionej sytuacji w chwili przejścia spowrotem na czas zimowy zmieni się czas evantu.
Niby nie problem, można skorygować ręcznie ale gdzie i po co ktoś zadał sobie tyle trudu, żeby ten czas zmienić ?
Nawet jeśli mamy zmiany czasu na zimowy i letni to zmieni sie tylko pozornie, 10 co prawda będzie o 11 ale dla systemu powinna to być w dalszym ciągu 10 ponieważ event ma być o 10 a nie o 11.
Mam nadzieję, że się dobrze wyraziłem :)
Godzina zmienia się tylko umownie i jeśli mam spotkanie z kimś o 10 system nie powinien wskazywać 11 prawda ?
Jak to zmienić albo gdzie tkwi problem ?
Zgłoś błąd systemu jeśli tak uważasz. Problem w tym, że taki event zapisany w bazie danych jest raz, a nie na każdy dzień osobno. Wobec powyższego przesuwa mu się czas po zmianie strefy czasowej. Wypadałoby w trakcie jego generowania badać strefy czasowe na dosłownie na każdy moment i miejsce pobytu (np. inna strefa czasowa). Dodatkowo jedna osoba będzie wolała aby taki event był przypisany do czasu serwera a inna aby go przypisać do czasu lokalnego klienta.
Twoja odpowiedź
Spróbuj dać znacząca odpowiedź. Jeśli chcesz wypowiedzieć się na temat pytania lub odpowiedzi, po prostu użyj narzędzia komentowania. Proszę pamiętać, że zawsze można zrewidować swoją odpowiedź - nie ma potrzeby odpowiadać na to samo pytanie dwa razy. Także prosimy, nie zapomnij zagłosować - to naprawdę pomaga wybrać najlepsze pytania i odpowiedzi!
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 25.02.2016, 11:46 |
Oglądano: 2989 razy |
Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016, 12:39 |
Owszem, ale czy powinno to powodować zmainę czasu eventu ? Skoro zmiana czasu jest umowną i bez względu na to czy ten czas zmienimy czy też nie, powinna być ta sama godzina. Co za różnica - tego nie zrozumiałem do tej pory - wyobraźmy sobie, że własnie dzisiaj rano zmieniliśmy czas, więc jeśli z kimś się umówiliśmy na 10, to nie będziemy na niego czekali o 11 prawda a tak nam każe Odoo. Toteż jeśli ustalamy czas na godzinę 10 Odoo nie powinno zmieniać jej na żadną inną również bez względu na strefy czasowe ;) Umawiam się z tobą na 13 czasu Filipińskiego kiedy jesteśmy w europie ... dlaczego ? Ewentualnie powinna być zmiana godziny uwzględniona ale tylko w przypadku gdy użytkownik jest w całkowicie innej strefie czasowej i widoczna ta zmiana powinna być jedynie na jego maszynie. Ale to oczywiście nie Nasza wina, tak jest system zbudowany. Oczywiście zgłoszę problem, ciekawe czy ktokolwiek się tym zajmie ;)? Pozdrawiam