Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Użycie filtra domain [Zamknięte]
- Pytanie został zamknięty z powodu: niezwiązane z tematem lub nieaktualne
przezDomyślam się, żeby użyć filtra to trzeba mieć co filtrować :)
Umieściłem na karcie MOVE jako dodatkową informację o osobie która bierze odpowiedzialność za wykonany ruch (imię/nazwisko) i do tąd wszystko pięknie. Pomyślałem sobie "ponieważ osoby uprawnione do wykonywania takich ruchów to Magazynier i jego pracownicy to sobie przefiltruję bo po co mi na tej liście osoby z innych działów" wklepałem:
domain = "[('department_id','=',user.id.employee_id.department_id)]"
ale nijak to nie chce mi działać i wywala błędy cokolwiek zrobię informująć żę user.id nie zdefiniowany, że department_id nie zdefiniowany itd.
Jak to zrobić jeśli zechcielibyście mi podpowiedzieć ?
Czyżby konieczna byłą jakaś dodatkowa operacja ?
Skoro mam dostęp do listy <field name="create_uid"/> która jest ni mniej ni więcej listą wszystkich pracowników.
A może poprostu to pole się nie nadaje i powinienem użyć innego ?
Samo użycie filtra domain zaczynam pojmować. Jest jednak sporo niejasności co do jego użycia. Dzisiaj ponieważ zmieniłem konstrukcję mojego interfejsu do wprowadzania produktów napotkałem na pewien problem który jak się okazało był "moim" problemem. Zrobiłem bowiem "literówkę" w kodzie a zrzuciłem winę na nie działający filter :)
Przebudowałem go znacząco ograniczając ilość pól. We wczesniejszej wersji było ich ... 400 ... w obecnej 23 :) ... i widać różnicę w szybkości działania :) Poza tym korzystam ze wspólnej tabeli zamiast z 50 osobnych a jedyne co może wpływać na szybkość to filtrowanie w/g założonych domen.
Wróćmy jednak do pytania, jakl pisałem wcześniej dodałem pole do karty MOVE, pole create_uid czyli user id tworzącego. Wyświetla się lista osób spośród których można wybrac "siebie" i zapisać (po zapisaniu status pola zmienia się na read only żeby nie mozna było zmienić - tak dla porządku) chciałbym jednak aby lista osób została ograniczona do np wyłacznie uprawnionych lub jedynie pracowników magazynu.
Tego jeszcze nie wiem i nie potrafię zrobić. Jak powinna wyglądać forma filtrowania ? Do czego należy sie odwołać ? Próbowałem różnych cudów niestety bez sukcesu.
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 04.04.2015, 20:33 |
Oglądano: 1198 razy |
Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015, 23:04 |