Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Segregowanie list rozwijanych w/g typu produktu [Zamknięte]
- Pytanie został zamknięty z powodu: niezwiązane z tematem lub nieaktualne
przezKolejna garść pytań ... Panowie, chciałbym aby lista rozwijana zbudowana na bazie "product.template" pozwalała na wybieranie wyłącznie tych produktów o określonym np typie. W tej chwili lista rozwija się i pokazuje wszystkie dostępne (pokazuje oczywiście 7 pierwszych, jeśli chcę wybrać coś spoza tej pierwszej oczywiście muszę wybrać szukaj/pokaż więcej) produkty a jak wcześniej pisałem chciałbym je selekcjonować wg typu co spowoduje wyświetlenie listy tylko określonej grupy np procesor.
Czy można w jakiś sposób określić w definicji pola .... 'pole_1':fields.many2one('product.template','typ',required=False), ..... żeby dla danego pola były wyświetlane tylko te które posiadają określony typ ?
Czy można to np zrobić w xml'u np: <field name="pole_1" domain="[('typ_id', '=','procesor')]"/> ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak, to jest rozwiązanie, sprawdziłem doświadczalnie i działa pięknie. Dokładnie o to mi chodziło ;)
Zauważ tylko, że wymaganie obecności towaru w lokaliazcji dla której przygotowujemy przesunięcie jest chyba zbyt daleko idącym ograniczeniem.
Mógłbyś rozwinąć Darku dlaczego tak myślisz ? Ponieważ domyślnie nowo wprowadzony towar ląduje w lokalizacji np Stock system sprawdzając gdzie znajduje się wybrany produkt pokaże mi tylko tę lokalizację i takie jest założenie. Po co szperać szukać gdzie albo zapamiętywać skoro wybrany produkt jest w określonym miejscu a lokalizacji mam 1000 więc po diabła mi cała lista ? Ten sam mechanizm po wybraniu produktu do przesunięcia wygeneruje listę lokalizacji w przypadku istnienia danego produktu w wielu miejscach nie sądzisz, że to by wiele uprościlo ? Zamiast szukać masz np listę 2-3 lokalizacji i znacznie łatwiej się orientować co skąd wziąć ... ? Oczywiście to tylko takie moje fanaberie ale czy nie użyteczne ? Mój magazynier twierdzi, że to byłoby idealnym rozwiązaniem :)
Takie rzeczy to oczywiście tylko w moim szczególnym przypadku. Może nie dostatecznie precyzyjnie się wyraziłem. W "przesunięciach" lokalizacja źródłowa chciałbym, żeby była automatycznie wybierana i wyświetlana względem tego gdzie znajduje się wybrany do przesunięcia produkt. To wszystko. :) Oczywiście miejsce docelowe może być dowolne spośród dostępnych lokalizacji.:)
Jeśli masz 1000 lokalizacji to chyba poczyniłeś jakieś dziwne założenia użytkowe. Stąd twoje problemy. PS. przesunięcie może być w danej chwili przygotowywane z lokalizacji ze stanem 0.
Oczywiście przesadziem, nie mam 1000 ale tak czy owak mam ich sporo bo ..... każde miejsce paletowe mam jako odrębną lokalizację (takie mam wymagania) czyli jesli mam 8 szeregów po 14 kolumn i 3 poziomy w każdym to mam sporo lokalizacji. Nie tłumacz mi proszę, że to jest źle, poprostu tak już miałem i tak chcę to zachować. Jedynym problemem jest to, że w chwili wybrania określonego produktu muszę ręcznie wybierać lokalizację z której dokonuję przeniesienia. Dlaczego nie jest automatycznie wybierana lokalizacja to już wiemy, nie zmienia to jednak faktu, że mogła by być generowana filtrowana lista dla tylko tego produktu który został wybrany nawet jeśli ten sam produkt znajduje się w 2 czy 5 lokalizacjach. Rozwinięcie listy pięciu lokalizacji zdecydowanie ułatwiło by operowanie. Nie uważasz ? A propo's P.S. ... a gdzie ? Jeśli tak jest to dlaczego nie mogę tego znaleźć ? W którym miejscu mogę to zrobić ?
"Zauważ tylko, że wymaganie obecności towaru w lokaliazcji dla której przygotowujemy przesunięcie jest chyba zbyt daleko idącym ograniczeniem." No własnie, skoro chce przenieść towar to chyba musi sie najpierw tam (w lokalizacji żródłowej) znajdować prawda ? Jaki jest sens przenoszenia towaru z jednego miejsca w inne skoro go niema ? Wydaje mi się, że nastapiło mikro nieporozumienie ;) albo ja nie rozumiem co się do mnie mówi/pisze :) Ja przenoszę tylko istniejące produkty z istniejącymi stanami w miejsca gdzie chcę je przechowywać. Ok, załóżmy tworzę jakiś produkt (Warehouse/Product/Create). Ów produkt w chwili tworzenia posiada lokalizację nieokreśloną. W chwili gdy zapiszę produkt jego stan jest również "0". Dodaję/uzupełniam stan w zakładki "Inventory" wprowadzam ilość i wskazuję lokalizację. Produkt zostaje zapisany we wskazanym miejscu. Jeśli teraz wejdę do "Moves" w tym produkcie i wybiorę "Create", rozpoczynam proces przeniesienia produktu z istniejącej lokalizacji której nie widzę z automatu bo system tego nie pokazuje i o to walczę. Jeśli otwieram istniejący produkt chciałbym żeby system automatycznie w "source location pole origin" pokazał gdzie się znajduje (jeśli ten produkt znajduje się także w innym miejscu lista mogłaby zawierać wszystkie te lokalizacje wraz z ilościami jakie tam się znajdują. W tej chwili walczę z rozbiciem stanów ponieważ skrypt (moduł który mi pokazałeś sumuje wszystko w danej lokalizacji i pokazuje ilości ogólne - "wrong").
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 21.03.2015, 23:56 |
Oglądano: 792 razy |
Ostatnia aktualizacja: 25.03.2015, 14:24 |
W związku z tym szukam sposobu na wybieranie z listy lokalizacji w "przesunięciach" żeby lista lokalizacji źródłowych pokazywała jedynie te lokalizacje w których znajduje się wybrany do przesunięcia towar. Znacznie ułatwi i zawęzi poszukiwania odpowiednich lokalizacji podczas wykonywania ych procesów :)