Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
ROZWIĄZANY: Łączenie stringów - Tworzenie linków z poziomu py? [Zamknięte]
- Pytanie został zamknięty z powodu: niezwiązane z tematem lub nieaktualne
przezPanowie, jak bazując na wartości wskazanego pola zbudować i umieścić w innym polu połączoną wartość?
Mam na myśli coś takiego:
<field name="item_id"/> #z tego pola pobieramy umieszczoną wartość
następnie do tej wartości doklejamy string 'http://localhost/katalog/' + wartość pola "item_id" + '.rozszerzeniepliku' ?
Myślałem, że mozna zrobić to w ten sposób ale okazało się, że niestety ....
self.write({'image_url': "http://192.168.1.80/labels/pctables/",item_id,".jpg"),})
aaa silly Me ...... oczekuję, że python wyśle mi string i wysyła ale oczywiście nie tak jak tego oczekiwałem.
Otrzymuję takie coś: (u'360651041248', '.jpg') więc niemożliwym jest aby wyświetlony zostal obraz :)
Jak więc pozbawić wygenerowany string niepotrzebnych znaków ?
Mógłby mi ktoś opisać ten proces ?
Już sobie poradziłem.
I Odoo robi dokladnie to o co mi chodziło.
Zmodyfikowałem widget="image" (powielilem i przebudowałem do moich potrzeb :)), wartość z pola item_id jest wpisywana do osobnego pola z moim widgetem i wyświetla obrazki wewnątrz formy :)
Dodawanie stringów w języku python jest podobne np. do javascript czy też do php. Stringi się po prostu do siebie dodaje. Jeśli coś nie jest stringiem to należy wcześniej przeprowadzić odpowiednią konwersję do tego typu.
Generalnie, ze względu na podobne problemy w poprzednich postach) odsyłam do podręcznika języka python, np do tego: Zanurkuj w Pythonie lub ew. do tego
To, co otrzymałeś, tj. (u'360651041248', '.jpg') jest po prostu obiektem w pythonie zwanym krotką (podobny do listy).
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 14.09.2015, 11:24 |
Oglądano: 1369 razy |
Ostatnia aktualizacja: 14.09.2015, 14:35 |
Nie jestem specjalistą w pythonie ale po kilkuminutowych szaleństwach doszedłem to tego:
i dostałem to o co mi chodziło, wartość z pola 'item_id' została pozbawiona zbędnych znaków i połaczona z rozszerzeniem. Po podłaczeniu tego do widgeta, wyświetlam potrzebne obrazy poprawnie ;) Powoli bo powoli .... ale się uczę :) .... jeszcze ze 30 lat ... i będę ekspertem :)