Witamy!

Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.

0

Res.partner comments searchable [Zamknięte]

przez
Dr.One
na 13.07.2015, 14:05 1495 odsłony

- Pytanie został zamknięty z powodu: niezwiązane z tematem lub nieaktualne

przez
Dr.One
na 22.09.2015 08:31:40

Hej,

Panowie, ponieważ zmiana pewnych parametrów z poziomu Odoo jest niemożliwa i system grzecznie informuje, zmień sobie co chcesz ale nie tutaj. Pytanie, jak spowodować aby <field name="comment"/> w modelu res.partner było searchable ?

Jak powinien wyglądać kod.py zmieniający ten parametr dla wskazanego pola ?

Ewentualnie mogę zmodyfikować podstawowy kod ale to raczej zły pomysl prawda ?

Lepiej zewnętrznym modułem zmienić ten parametr jak sadzę.

(oczywiście nie musi to być poprawnie jeśli wogóle:))
<record id="res.partner_search_form_view" model="ir.ui.view">

<field name="comments">res.partner</field>
    <field name="inherit_id" ref="res.partner_search_form_view"/>
    <field name="arch" type="xml">
    <search string="Notes">
    <field name="comments"/>
    </search>
  </field>
</record> ??

Czy konieczna jest także zmiana w py ?

0

Dariusz Żbikowski

--Dariusz Żbikowski--

1280
| 4 3 3
LODZ, Polska
--Dariusz Żbikowski--
Dariusz Żbikowski
na 14.07.2015, 14:32

Kodu py raczej nie potrzeba zmieniać jeśli zamierzasz sukać na liście. Wystarczy jeśli poprawnie wstawisz <field name="comments"/> do widoku res.partner.select. Jeśli nie chodzi Ci jednak o widok listy to niestety wymaga to zmian w .py, wtedy należy zmienić metodę name_search w modelu res.partner.

• Oflaguj

Dziękuję Darku za podpowiedź. Nie chodzi mi o widok listy, jedynie o to, żeby pole comments było dostępne w wyszukiwaniu tak jak to jest z innymi polami np product name. To znaczy, zawartość tego pola była przeszukiwalna. Na przyklad (mój menadżer sprzedaży chce tam pisać sobie notki dotyczące klienta, zainteresowań odnośnie produktów. Jeśli w polu znajduje się szukana wartość na liście rezultatów wyszukiwania pojawi się rekord w którym szukna wartość wystąpiła). Dlatego pytałem czy konieczne jest modyfikowanie kodu py czy wystarczy dodać pole do search. W samym odoo można praktycznie dowolnie kreować pola, dodawać je i ustawiać atrybuty, między innymi czy ma być searchable czy nie. W sumie mogę zrobić to w ten sposób i taka forma byłaby chyba najprostszą, prawda ?

Dr.One
na 15.07.2015, 09:57

Bądź na bieżąco

O tym forum

Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze. Przeczytaj wytyczne

Narzędzia do pytań

3 obserwujący

Statystyki

Spytał/a: 13.07.2015, 14:05
Oglądano: 1495 razy
Ostatnia aktualizacja: 14.07.2015, 14:32