Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Res.partner comments searchable [Zamknięte]
- Pytanie został zamknięty z powodu: niezwiązane z tematem lub nieaktualne
przezHej,
Panowie, ponieważ zmiana pewnych parametrów z poziomu Odoo jest niemożliwa i system grzecznie informuje, zmień sobie co chcesz ale nie tutaj. Pytanie, jak spowodować aby <field name="comment"/> w modelu res.partner było searchable ?
Jak powinien wyglądać kod.py zmieniający ten parametr dla wskazanego pola ?
Ewentualnie mogę zmodyfikować podstawowy kod ale to raczej zły pomysl prawda ?
Lepiej zewnętrznym modułem zmienić ten parametr jak sadzę.
(oczywiście nie musi to być poprawnie jeśli wogóle:))
<record id="res.partner_search_form_view" model="ir.ui.view">
<field name="comments">res.partner</field>
<field name="inherit_id" ref="res.partner_search_form_view"/>
<field name="arch" type="xml">
<search string="Notes">
<field name="comments"/>
</search>
</field>
</record> ??
Czy konieczna jest także zmiana w py ?
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 13.07.2015, 14:05 |
Oglądano: 1495 razy |
Ostatnia aktualizacja: 14.07.2015, 14:32 |
Dziękuję Darku za podpowiedź. Nie chodzi mi o widok listy, jedynie o to, żeby pole comments było dostępne w wyszukiwaniu tak jak to jest z innymi polami np product name. To znaczy, zawartość tego pola była przeszukiwalna. Na przyklad (mój menadżer sprzedaży chce tam pisać sobie notki dotyczące klienta, zainteresowań odnośnie produktów. Jeśli w polu znajduje się szukana wartość na liście rezultatów wyszukiwania pojawi się rekord w którym szukna wartość wystąpiła). Dlatego pytałem czy konieczne jest modyfikowanie kodu py czy wystarczy dodać pole do search. W samym odoo można praktycznie dowolnie kreować pola, dodawać je i ustawiać atrybuty, między innymi czy ma być searchable czy nie. W sumie mogę zrobić to w ten sposób i taka forma byłaby chyba najprostszą, prawda ?