Witamy!

Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.

0

Problem z importem product_product

przez
oczymerlinmonroe
na 24.02.2017, 11:40 3140 odsłony

Witam,

1) Czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd się bierze różnica w numeracji pomiędzy __export__.product_product_88 a __export__.product_template_88 w moim przypadku jest to 7 tj: template_81 = product_88.

2) Gdy w pliku wpisuję z ręki __export__.product_product_numer jakis tam podczas importu wyskakuje błąd że nie ma takiego produktu. Dopiero jak z jakiejś już wprowadzonej fv wyeksportuję dany numer i wkleję go do pliku to działa. Porównywałem oba zapisy czcionka, kodowanie i bóg wie co jeszcze jest takie same. W czym może tkwić błąd.

3) Czy jest jakiś sposób na wyeksportowanie __export__.product_product_ inny niż z wprowadzonych już faktur, wyeksportowałem z magazynu wszystkie możliwe pozycje z produktu i nie mam tam tego zapisu. A jak już wpomniałem w punkcie 2 wpisywanie w pliku z ręki lub podmiana template_88 na product_88 nie działa. Dokładnie chodzi o to że zostało mi się koło 200 fv z pojedyńczymi produktami dodanymi już do suportu ale w postaci template_ i nie chce mi sie ich wprowadzać recznie skoro można łatwo importować

0
cierek
na 28.07.2017, 15:10

1) Product i template to sa dwie rozne rzeczy a w Odoo wszystkie id w systemie musza byc unikalne

2) Eksportowac mozna wszystko, by uniknac bledow przy imporcie nalezaloby importowac w odpowiedniej kolejnosci. Wiele osob przy manipulacji danych korzysta z softu do baz danych jak (pgAdmin4, Talend), podczas pierwszego importu usuwaja foreign key'e (zeby nie bylo bledow), po imporcie wszystkiego robia update wprowadzonych wczesniej danych o brakujace klucze.
Troche namieszalem i moze to byc niezrozumialem ale zalaczam video ktore rozjasni troche sprawe (i przyspieszy proces):

https://www.youtube.com/watch?v=JHQ2fQy9lM4

PS: video nie jest mojego autorstwa

• Oflaguj

0
oczymerlinmonroe
na 24.02.2017, 11:57

Dzięki za odpowiedź, czy da się otworzyć warianty dla wszystkich produktów naraz bo z tego co znalazłem to trzeba wchodzić pojedyńczo

• Oflaguj

Tak jak napisałem, w menu masz zarówno listę produktów jaki i listę wariantów.

Dariusz Żbikowski
na 24.02.2017, 12:14

0

Dariusz Żbikowski

--Dariusz Żbikowski--

1280
| 4 3 3
LODZ, Polska
--Dariusz Żbikowski--
Dariusz Żbikowski
na 24.02.2017, 11:48

product_product - to model odpowiadający wariantowi produktu (wejdż na listę wariantów aby wyeksportować ich ID)

product_template - to model odpowiadający produktowi, który może mieć wiele wariantów.

Zatem ID produktu i ID jego wariantów to całkiem inne ID.

• Oflaguj

Twoja odpowiedź

Spróbuj dać znacząca odpowiedź. Jeśli chcesz wypowiedzieć się na temat pytania lub odpowiedzi, po prostu użyj narzędzia komentowania. Proszę pamiętać, że zawsze można zrewidować swoją odpowiedź - nie ma potrzeby odpowiadać na to samo pytanie dwa razy. Także prosimy, nie zapomnij zagłosować - to naprawdę pomaga wybrać najlepsze pytania i odpowiedzi!

Bądź na bieżąco

O tym forum

Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze. Przeczytaj wytyczne

Narzędzia do pytań

4 obserwujący

Statystyki

Spytał/a: 24.02.2017, 11:40
Oglądano: 3140 razy
Ostatnia aktualizacja: 28.07.2017, 15:10