Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Problem z importem product_product
Witam,
1) Czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd się bierze różnica w numeracji pomiędzy __export__.product_product_88 a __export__.product_template_88 w moim przypadku jest to 7 tj: template_81 = product_88.
2) Gdy w pliku wpisuję z ręki __export__.product_product_numer jakis tam podczas importu wyskakuje błąd że nie ma takiego produktu. Dopiero jak z jakiejś już wprowadzonej fv wyeksportuję dany numer i wkleję go do pliku to działa. Porównywałem oba zapisy czcionka, kodowanie i bóg wie co jeszcze jest takie same. W czym może tkwić błąd.
3) Czy jest jakiś sposób na wyeksportowanie __export__.product_product_ inny niż z wprowadzonych już faktur, wyeksportowałem z magazynu wszystkie możliwe pozycje z produktu i nie mam tam tego zapisu. A jak już wpomniałem w punkcie 2 wpisywanie w pliku z ręki lub podmiana template_88 na product_88 nie działa. Dokładnie chodzi o to że zostało mi się koło 200 fv z pojedyńczymi produktami dodanymi już do suportu ale w postaci template_ i nie chce mi sie ich wprowadzać recznie skoro można łatwo importować
1) Product i template to sa dwie rozne rzeczy a w Odoo wszystkie id w systemie musza byc unikalne
2) Eksportowac mozna wszystko, by uniknac bledow przy imporcie nalezaloby importowac w odpowiedniej kolejnosci. Wiele osob przy manipulacji danych korzysta z softu do baz danych jak (pgAdmin4, Talend), podczas pierwszego importu usuwaja foreign key'e (zeby nie bylo bledow), po imporcie wszystkiego robia update wprowadzonych wczesniej danych o brakujace klucze.
Troche namieszalem i moze to byc niezrozumialem ale zalaczam video ktore rozjasni troche sprawe (i przyspieszy proces):
https://www.youtube.com/watch?v=JHQ2fQy9lM4
PS: video nie jest mojego autorstwa
Twoja odpowiedź
Spróbuj dać znacząca odpowiedź. Jeśli chcesz wypowiedzieć się na temat pytania lub odpowiedzi, po prostu użyj narzędzia komentowania. Proszę pamiętać, że zawsze można zrewidować swoją odpowiedź - nie ma potrzeby odpowiadać na to samo pytanie dwa razy. Także prosimy, nie zapomnij zagłosować - to naprawdę pomaga wybrać najlepsze pytania i odpowiedzi!
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 24.02.2017, 11:40 |
Oglądano: 3140 razy |
Ostatnia aktualizacja: 28.07.2017, 15:10 |
Tak jak napisałem, w menu masz zarówno listę produktów jaki i listę wariantów.