Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Pole many2one z możliwością usuwania ... [Zamknięte]
- Pytanie został zamknięty z powodu: niezwiązane z tematem lub nieaktualne
przezJak najprościej można uzyskać możliwość usuwania wprowadzonych wartości
tworzę nową klasę:
class product_casesize(orm.Model):
_name = 'product.casesize'
_columns = {
'name': fields.char('Case size'),
}
class product_template(orm.Model):
_inherit = 'product.template'
_columns = {
'product_casesize_id': fields.many2one(
'product.casesize',
'Case size', help='Select size.', ondelete='restrict'),
}
Nie posiada ona jednak możliwości usuwania wpisów. Jeśli wyświetlę listę wybierając "Show More ..." nie mam możliwości niczego z niej usunąć. To tylko lista bez żadnych mozliwości edycji tej listy. Co zmienić lub co dodać żebym taka opcje posiadal ?
Albo jak utworzyć "menu" w np "settings" gdzie mógłbym wyświetlić listę z której mógłbym kasować niepotrzebne wpisy ?
'<menuitem name="Case size" id="menu_product_casesize" action="action_product_casesize" parent="product.prod_config_main"/>'
ale i tak nie mam dostepu do niczego takiego jak lista znajdujących się w tym modelu rekordównie widzę żeby cokolwiek pojawilo się w menu.
Czy może jest to tylko kwestią dostępu ?
Musisz utworzyć widoki dla swojego modelu (form i tree, ewentualnie także search), również zdefiniować odpowiednie uprawnienia. Widoki te pozwolą ci robić to, czego oczekujesz.
Pożniejsze wywołanie widoków i akacji winno byc w stylu:
<record model="ir.actions.act_window" id="action_twoj">
<field name="name">Twoj model</field>
<field name="res_model">twoj.model</field>
<field name="view_type">form</field>
<field name="view_mode">tree,form</field>
</record>
<menuitem id="menu_twoje" parent="PARENT_ID" name="TWOJE MENU" action="action_twoj"/>
Albo ślepy jestem, albo coś przeoczyłem, bo już teraz mam. W module "Sales" w menu "Products & Attributes" w sumie dziwnie jest ulokowane, powinno być raczej w "Settings". Jakieś podpowiedzi jak to wlepić w innym miejscu ? Czy to zalezy od: parent="product.prod_config_main" ? Sprawdzę, jeśli mogę przesunąć to do np base.menu_base_config będzie wygodniej.
okazało się, że menu_base_config wcale nie jest lokalizacja o której myślałem :) Szukam dalej
Problem rozwiązany, nie rozumiem tylko dlaczego wszystkie <menuitem'y> zlokalizowane sa w Sales/Product Categories & Attributes skoro odnosi się to do modelu product i warehouse?
To juz jednak drobnostka.
W pliku xml umieścilem rekord:
<record id="action_product_brand" model="ir.actions.act_window">
<field name="name">Brands</field>
<field name="type">ir.actions.act_window</field>
<field name="res_model">product.brand</field>
<field name="view_type">form</field>
<field name="view_mode">tree,form</field>
<field name="view_id" eval="False"/>
</record>
i wpis uruchamiający dodatkowe menu:
<menuitem name="Brands management" id="menu_product_brand" action="action_product_brand" parent="product.prod_config_main" sequence="10"/>.
z pewnością związane jest to z "parent="product.prod_config_main" " szukam jak i gdzie będzie najwygodniej.
Chciałbym to w "Settings" w odrębnym menu "List management" albo cos takiego.
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 27.04.2015, 11:33 |
Oglądano: 1424 razy |
Ostatnia aktualizacja: 30.04.2015, 08:28 |
Wygląda na to, że wszystko mam ale z jakiegos powodu nie widzę tego nigdzie :) Żadnego dodatkowego menu ani żadnych dodatkowych elementów w widokach :( Sprawdzę :)