Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Odoo vs automatyczna kontrola stanów i generowanie zamówień [Zamknięte]
- Pytanie został zamknięty z powodu: niezwiązane z tematem lub nieaktualne
przezWitam szanowne grono,
Do tej pory moja praca z Odoo ograniczała się do strony programowej, nadszedł jednak czas na stronę użytkową i wobec tego mam pytanie, jesli ktoś zechciałby mi na nie odpowiedzieć .... bedę wdzięczny .... dozgonnie :)
Procedura zbierania danych (analiza sprzedaży) pozostawia wiele do życzenia choć może wynika to z mojej niewiedzy i mam nadzieję, że tak własnie jest. Czy a jeśli tak to w jaki sposób (mozliwie najprostszy) mogę określić np w okresach tygodniowych ile danego produktu zostało przekazane do produkcji ? Chodzi o określenie średnio ile wychodzi z magazynu w tym okresie.
Wiem, że można wygenerować raport ale proces jest żmudny i czasochłonny. Myślę więc nad modułem który by robił to w tlei podawał w postaci dodatkowego licznika gdzieś na karcie produktu czy w widoku 'tree'. Chyba, że jest jakaś inna opcja ?
Druga sprawa, to informowanie/wysyłanie zapotrzebowania/zamówienia w przypadku gdy ilość spadnie do poziomu niezbędnego minimum. Teoretycznie ten mechanizm jest wbudowany w Odoo, nie wiem tylko jak z niego korzystać, rozumiem, że muszę ustawiać ilości dla każdego produktu z osobna ?
Myślę również nad czymś takim:
Tygodniowa/Miesięczna ilość sprzedaży stanowić będzie swego rodzaju jednostkę do wyliczania czy i ile produktu muszę zamówić żeby zabezpieczyć ciągłość dostepności w magazynie, nazwijmy go ZSM (ZapasSprzedażyMiesięcznej) i takiż ZSM musi wynosić minimum 1.5 czyli powiedzmy 150 jednostek zakładając, że miesięcznie schodzi z magazynu 100.
Zależnie od ustalonych warunków (tydzień/miesiąc) procedura sprawdzania byłaby odpowiednio uruchamiana raz w tygodniu, bądź raz w miesiącu lub też w dowolnie zadanym okresie zależnie od potrzeb.
Wracając jednak do Odoo w formie niezmienionej :) Z Waszego doświadczenia, jak należy to zrobić aby w chwili gdy poziom produktu na magazynie osiągnie stan minimalny złożone zostało zamówienie/wysłana wiadomość ?
Walczę z automatycznymi akcjami ale coś mi nie idzie bo do tej pory nie udało mi się wytworzyć żadnego zamówienia ani powiadomienia.
Podpowiedzcie proszę. Oglądałem kilka filmików na YT, ze zdumieniem zauważyłem, że operator miał dostęp do manu którego ja u siebie nie posiadam, inna wersja ???
Może jakiś step by step plan jak w wersji 8.0 ustawić automatyczne generowanie zamówień ?
Pozdrawiam
Dla celów o których piszesz, Odoo dostarcza kilka mechanizmów:
1) "Reguły ponownego zamawiania" - służą one dozdefiniowana stanu minimalnych i maksymalnych zapasów. Każdemu produktowi zdefiniuj taką regułę. Po przekroczeniu stanu minimalnego system sam wygeneruje stosowne zamówienie o ile w produkcie zdefiniowani zostali jego dostawcy.
2) Różnorakie parametry czasowe dotyczące zamówień i produkcji. Na ich podstawie system planuje swoje działania w określonej perspektywie czasowej.
3) Te elementy zaczną działać o ile włączysz stosowna automatykę systemu w menu /Ustawienia/Automatyzacja/Zaplanowane akcje (odpowiednie "schedulery mrp")
W celu zrozumienia mechanizmów, o których mowa, sugeruję również przeczytanie dokumentacji dostępniej w podkatalogu doc modułu stock.
Ustawienie ścieżki MTO nie współpracuje z planistą. MTO działa natychmiast i "na zamówienie", nie bada stanów.
Jeśli okreslisz regułę minimalnego zapotrzebowania i podczas sprawdzania stanów minimalnych reguła ta będzie generowała zapotrzebowanie to osoba odpowiedzialna za stany magazynowe zobaczy to zapotrzebowanie w menu Nabycia. Tam może zmienić priorytet zapotrzebowania. Stąd osoba odpowozialna za zakup będzie wiedziała że to pilne.
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 15.12.2015, 09:23 |
Oglądano: 3536 razy |
Ostatnia aktualizacja: 16.12.2015, 21:57 |
Wystarczy skorzystać ze statystyk śledzenia przesunięć pogrupowanych według lokalizacji i produktów. Ewentualnie dodać do nich własne filtry lub inne grupowanie po czasie. Dodatkowo do takich celów można wykorzystywać cały mechanizm kont analitycznych.