Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Coś nie tak z kursem złotówki do złotówki
Witam mam taki problem. We wszystkich zestawieniach finansowych i podsumowaniach mój system mnoży kwotę faktury x 19. I np jak mam wystawioną fakturę w złotówkach dla klienta X na kwotę 100 zł to jak przeglądam kartę tego klienta to w rubryce zafakturowano jest 1900 zł.
Próbowałem rozwiązać problem ustawiając złotówę jako base currency i ustawiając jej kurs na 1 w Księgowość - > Konfiguracja -> różne -> waluty -> PLN, ale to nie pomogło.
Macie może jakiś pomysł, żeby to wyprostować?
Kurs ustaw jeszcze raz, ręcznie na 1 w odpowiedniej dacie( wcześniej odznacz base). Potem ponownie usatw PLN jako base. O ile pamiętam to był tam jakiś błąd związany z zaokroągleniami i w wyniku 1.0 nie zawsze było równe tak naprawdę 1.
Teraz to namieszałem :) Zrobiłem jak sugerowałeś, ale bez efektu. W ramach testowania odznaczyłem pole "aktywne" i mi złotówkę wcięło :( Jak próbuję zrobić ją na nowo, to wyskakuje mi: "The currency code must be unique per company!". Zmieniłem walutę firmy na euro, próbowałem importować plik z walutami, ale to też nie pomaga. Najlepsze jest to, że mimo skasowania złotówki i ustawienia EUR jako walutę główną, to system wciąż podaje mi te same błędne kwoty w zestawieiach.
Złotówkę sobie odzyskałem. Wszedłem w fakturę, kliknąłem PLN przy walucie faktury i zaznaczyłem "aktywne". Niestety kwoty w zestawieniach ciągle są błędne.
Jeśli coś z waluta była wczesniej ustawione źle, to stare obliczenia moga tak wychodzić. Sprawdź: walutę klienta (jego cennik w jakiej jest walucie) zrób nową operację i sprawdź ponownie. Zerknij też czy nie mylisz PLN z PLZ.
Wszyscy klienci mają "Cennik katalogowy (PLN)". Chyba już nigdzie indziej nie ma możliwości zmiany waluty :(
Sprawdź ile walut masz zaznaczonych jako bazowe, czy tylko PLN. Czy oba kursy na widoku waluty poprawiałeś?
Tylko PLN jest bazowy. W widoku waluty wszędzie jest 1.000000. Znalazłem coś takiego: http://acespritechblog.com/2013/04/22/how-to-change-currency-globally-in-openerp-7-0/. Podpowiedz mi proszę gdzie wgrać te pliki,żeby to zainstalować?
Chyba postawię sobie Odoo od nowa ze złotówkami od początku :) Udało mi się zainstalować to, ale nieźle mi to w walutach namieszało i nic nie zmieniło.
Twoja odpowiedź
Spróbuj dać znacząca odpowiedź. Jeśli chcesz wypowiedzieć się na temat pytania lub odpowiedzi, po prostu użyj narzędzia komentowania. Proszę pamiętać, że zawsze można zrewidować swoją odpowiedź - nie ma potrzeby odpowiadać na to samo pytanie dwa razy. Także prosimy, nie zapomnij zagłosować - to naprawdę pomaga wybrać najlepsze pytania i odpowiedzi!
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 08.04.2015, 10:50 |
Oglądano: 3025 razy |
Ostatnia aktualizacja: 30.05.2015, 16:48 |
Jaką masz walutę podstawową w ustawieniach firmy?