Witamy!
Forum dla profesjonalistów i entuzjastów systemu Odoo. Dyskusje, porady, opinie, komentarze.
Automatyczne akcje
Witam, mam problem polegający na tym iż przestały działać planowanie materiałów w magazynie. Mam ustawione stany minimalne, ścieżki, dostawców. Ostatnio planowanie zadziałało prawidłowo w listopadzie później z rożnych względów przestaliśmy to używać i nie wiem kiedy dokładnie przestało to działać.
Ma ktoś pomysł jak namierzyć w czym może być problem?
Przypuszczam, że masz jakiś błąd w systemie, który uniemożliwia poprawne działanie tzw. cron-ów (Zaplanowane akcje). Sugeruję przejrzenie loga systemu Odoo (zwykle /var/log/odoo-server.log).
W przypadku starszych wersji systemu często bywało np. tak, że wystarczyło mięć dwie bazy danych (jedna jakaś stara zapasowa) które widział system i jedna z nich generowała błąd (bo np. stara). Wtedy działanie cron-ów i tak się zatrzymywało dla obu baz jednocześnie.
Czy inne "Zaplanowane akcje" działąją?
Witam, jeżeli chcesz sprawdzić czy automatyczne akcje są włączone to wejdź w tryb developera i później w Ustawienia > Techniczne > Automatyzacja > Zaplanowane akcje > Procurement: run scheduler - ta akcja musi być aktywna aby scheduler działał automatycznie. Można tam sprawdzić czy jest aktywny i kiedy następny raz będzie wywołany. Pole "Liczba wywołań" warto ustawić na "-1".
Proszę też sprawdź wyjątki zakupów (Inventory>Reporting>inventory exceptions) jeżeli tam nic nie ma to znaczy, że konfiguracja produktu i dostawcy jest ok, a jak są wyjątki to jest tam opisane z jakiego powodu jest błąd.
Twoja odpowiedź
Spróbuj dać znacząca odpowiedź. Jeśli chcesz wypowiedzieć się na temat pytania lub odpowiedzi, po prostu użyj narzędzia komentowania. Proszę pamiętać, że zawsze można zrewidować swoją odpowiedź - nie ma potrzeby odpowiadać na to samo pytanie dwa razy. Także prosimy, nie zapomnij zagłosować - to naprawdę pomaga wybrać najlepsze pytania i odpowiedzi!
Bądź na bieżąco
O tym forum
Narzędzia do pytań
Statystyki
Spytał/a: 11.03.2018, 19:03 |
Oglądano: 1961 razy |
Ostatnia aktualizacja: 12.03.2018, 22:58 |
Źle się wyraziłem nie chodziło mi o automatyczne uruchamianie planowania ale o "automatyczne" akcje które tworzy "Uruchom planowanie".
Mój problem polega na tym że tak jakby przycisk nie działał. Ani wyjątki się nie tworzą ani ruchy... nic, a jeszcze jakiś czas temu - w listopadzie działało.